Wortelsoep voor je hond

Geef je hond wortelsoep bij diarree

Wortelsoep is een oud huismiddeltje dat nog steeds heel werkzaam is bij darmklachten en diarree. Het werkt voor mensen, maar ook voor honden op dezelfde manier.  Hoe kan zoiets simpels als wortelsoep zo’n goede werking hebben bij diarree en andere darmklachten?

Door het lang koken van wortelen ontstaan er bepaalde suikermoleculen, met een moeilijk woord oligosachariden genoemd. Deze suikermoleculen vormen een laagje en hechten zich aan de darmwand. Hierdoor kunnen de infecterende ziektekiemen zich niet meer aan de darmwand hechten om daar hun schade aan te richten, doordat deze ziektekiemen zich dus niet kunnen hechten aan de darmwand zullen ze met de ontlasting mee het lichaam verlaten.


De wortelsoep is geen wondermiddel, heeft je hond langer dan 2 dagen diarree-klachten en/of koorts, raadpleeg altijd een dierenarts.  
Wortelsoep is een baat-het-niet-dan-schaadt-het-niet middel: oftewel altijd de moeite waard om uit te proberen.

De wortelsoep is naar eigen ervaring geweldig hoe snel de diarree van mijn pup en volwassen honden stopte. Het stopt de ontlasting niet, maar helpt het natuurlijk proces om ongewenste bacteriën het lichaam te verlaten. Dus het helpt direct met het herstel! En dit alles geldt voor mensen, maar ook voor onze honden.

Neem 500 gram wortelen.
Was de wortelen, snij de uiteinden en lelijke plekken eraf.

Snij de wortelen in kleine stukken en zet het met 1 liter water op het vuur.

Breng het aan de kook en draai dan het vuur lager zodat het zachtjes door kan koken.

Laat de soep minimaal 1-1,5 uur koken: zodat de wortelen goed tot prut gekookt worden.

Pureer de soep met behulp van een staafmixer of gewoon met een vork. 

Vul eventueel de soep aan met gekookt water. De soep moet zo dik zijn als dikke yoghurt.

De soep is nu klaar voor gebruik: laat het goed afkoelen tot het lauw of helemaal koud is.

Eet smakelijk!

Hoeveel soep geef je ?

Ik begon met het aanbieden van een eetlepel en keek dan of mijn hond meer wilde. Soms loopt de hond weg en blijft wat soep achter in de voerbak, dit is prima. Laat het gewoon nog even staan. Misschien loopt je hond straks terug voor de rest op te drinken.

Bied een paar keer verdeeld over de dag wat soep aan.   
Persoonlijk zou ik deze dag geen ander voer geven maar dat is natuurlijk aan jou. 

Pas de grootte van de porties aan, aan de grootte van je hond.  

Als je hond nog wél zijn gewone voer krijgt is het belangrijk dat je éérst de soep geeft, en pas na 1 uur zijn andere eten. 

De gekookte wortelmassa zorgt namelijk voor extra bescherming en ondersteuning van de darmwand, en dat gaat niet als er ander voedsel in de weg zit.  

Bekijk de ontlasting van je hond. Je zal een oranje sliert zien. De wortelen zijn door de darmen gegaan en hebben daar hun beschermende laag afgegeven. Het oranje deel in de hondenpoep moet duidelijk en groot genoeg zijn (minimaal 4 tot 5 centimeter lang). Als dit duidelijke korter is, geef dan je hond de volgende keer iets meer van de wortelsoep.

Ik vond het verbazingwekkend hoe snel mijn honden goed reageerde op de wortelsoep. Dit wens ik jou ook toe, een snel herstel. Op weg naar een hond die lekker in z’n vel zit.

Voor vragen mag je mij altijd bellen of mailen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *