Treibball Treibball hondensport hondensport Treibball Drenthe Bordercollie

Warming up en cooling down

Voorkom de kans op blessures

Ga voordat je gaat trainen en/of spelen met jouw hond eerst een warming-up doen. Een warming-up bereidt het lichaam voor op de komende inspanning. Daarmee zorg je voor een verhoogde aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen richting spieren en zenuwen. 

Door de warming up
neemt de hartfrequentie neemt toe waardoor het hart meer bloed per minuut kan rondpompen. Dit is van belang omdat de spieren en de longen meer zuurstof nodig hebben. Er gaan meer longblaasjes open waardoor de luchtwegen wijder worden. Samen met de toegenomen doorbloeding van de longen kan er meer zuurstof worden opgenomen. De temperatuur in de spieren wordt hoger en de hersenfuncties passen zich aan van rust naar inspanning.

Hoe lang duurt een warming-up?
Afhankelijk van je activiteit zou ik zeker 5 tot 10 minuten gebruiken. Start met een rustige wandeling van 5 minuten aan een ontspannen lijn. Ga daarna wat sneller lopen zodat de hond op een draf mee loopt. (3 min). 

Een aantal oefeningen:

Twist en draai: De hond staat in een neutrale positie met de voor- en achterpoten onder het lichaam voor jou. Nodig jouw hond uit om een cirkel, met de klok mee te draaien en weer voor jou te staan. Herhaal dit 3 x. Daarna nodig je jouw hond uit om een cirkel tegen de klok in te draaien en weer voor jou te staan. Herhaal dit 3 keer.

Twist= gebruik ik als ik mijn hond vraag een cirkel te maken, tegen de klok in.

Draai: gebruik ik als ik mijn hond vraag een draai te maken, met de klokrichting mee.

Kies zelf: Je kan natuurlijk zelf het woord kiezen wat bij jou past

Buiging:
De hond staat in een neutrale positie met de voor- en achterpoten onder het lichaam. Vraag de hond om in een buiging te gaan. De achterpoten blijven staan en de achterhand hoog en de voorpoten gaan omlaag. Herhaal 3 keer.

High five
De hond staat in een neutrale positie met de voor- en achterpoten onder het lichaam. Vraag de hond om een high five te geven in staande positie met allebei de voorpoten. Vraag beide voorpoten 5 keer en houd 2 seconden vast.

Nek
De hond staat in een neutrale positie met de voor- en achterpoten onder het lichaam. Vraag de hond om zijn kin naar boven te brengen zonder dat deze daarbij de staande positie verliest of gaat verkrampen. De hond kijkt alleen maar omhoog.
Vervolgens vraag je de hond de kin op de borst te leggen. Ook hierbij moet deze netjes blijven staan.
Als laatste vraag je de hond om zijn hoofd tussen zijn voorpoten te houden. De ellebogen mogen iets buigen, de achterhand blijft staan.
Herhaal de onderdelen van deze oefening 3 keer.

Donut/Muffin
De hond staat in een neutrale positie met de voor- en achterpoten onder het lichaam. Vraag de hond om zijn hoofd naar de flank te brengen, zonder dat daarbij de achterpoten verplaatst worden. De hond mag ondersteund worden bij de schouder tijdens deze draai. Voor een diepere rek vraag je de hond zijn kop richting de heup te brengen.
Herhaal 5 keer aan beide kanten.

Donutgebruik ik als ik mijn hond vraag tegen de klok in richting te bewegen.

Muffin: gebruik ik als ik mijn hond vraag met de klok mee te bewegen.

Wanneer je de warming-up afgerond hebt, kun je beginnen met de training.

Rekken en strekkenOok honden moeten stretchen. Dit zorgt voor een grotere bewegingsuitslag en de spieren worden verder voorbereid op inspanning. De hond wordt leniger en is makkelijker in staat om bewegingscorrecties juist op te vangen bijvoorbeeld als de hond zijn evenwicht verliest. Het rekken en strekken doe je na het opwarmen van de spieren en bloedsomloop.

Bijvoorbeeld Kruipen: ik laat mijn hond kort naar mij toe kruipen.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Treibball Hondenschool Treibball Hondensport Treibball Treibball training