Treibball Treibball hondensport hondensport Treibball Drenthe Bordercollie

Treibball

Wil jij ook met je hond gaan samenwerken?

Wat is Treibball?

Treibball is een fysieke hondensport, die de hond naar vermogen laat werken en veel van zijn denken vraagt.

Op een afgebakend speelveld moet jouw hond gymnastiekballen, die over het veld verspreid zijn, door een doel rollen. 

Als je begint met Treibball begin je met één bal. Als dit goed gaat en de hond heeft geleerd plaats te nemen achter de bal, geleerd te wachten totdat jij als begeleider aangeeft om de bal te duwen dan kan je het aantal  ballen gaan opvoeren. Uiteindelijke doel is dat er 8 ballen op het veld komen te liggen en moet jouw hond over een afstand van 20 meter de bal naar jou toebrengen. Jij staat in een goal waar je ook bij het aannemen van de bal met één voet in blijft  staan. Wanneer jij het teken geeft reageert jouw hond zo snel en netjes mogelijk  door de 8 ballen één voor één terug te drijven naar jou en in het goal. De ballen worden op een willekeurige manier op het veld neer gelegd. De hond zal de ballen op een bepaalde volgorde moeten binnenhalen. Het doel van het spel is om binnen 10 min 8 ballen in de goal brengen.

Jullie zijn samen één team, de samenwerking is belangrijk. Jij helpt jouw hond door gebruik te maken van handgebaren en je stem. Het gezamenlijk beheersen van Treibball versterkt de band tussen hond en eigenaar.

Er zijn allerlei variaties op het treibballspel te bedenken, tijdens mijn lessen speel ik in op jou en jouw hond. Je krijgt persoonlijke tips mee die voor jou en jouw hond werken om tot een goed resultaat te komen. Tijdens de lessen, die in kleine groepjes gegeven worden (max. 3), ga je aan de slag met de basis en krijg je alle hulp van mij. Lijkt het jou niet geweldig als jullie dit spel kunnen spelen? 

Schrijf je snel in en ik leer jou alle basis elementen van Treibball!

"Come Bye & Away"

Come Bye is een term uit het schapendrijven en uit Treibball. Dat is ook de reden waarom ik mijn bedrijfsnaam Comeby heb genoemd. De link naar de oorsprong van de hondensport en een “uitnodiging” om langs te komen. Je bent altijd welkom!

Één van de vele oefeningen die regelmatig terugkomen in dit spel is je hond leren rondom de bal te cirkelen. Zowel linksom als rechtsom. 

Met de klok mee noemen we “Come Bye”. Dezelfde oefening maar dan tegen de klok in noemen we “Away”.

Logo Comeby

"Out"

Een van de basisoefeningen die je leert is de ‘out”.

De hond leert achter de bal te gaan zitten, op aanwijzing van jou. Hij leert te wachten totdat jij opdracht geeft tot “push”, een opdracht waarin jouw hond dus ook zelfbeheersing leert.

Het aanleren van zorgvuldig recht zitten kost tijd. Neem ook echt je tijd. Hoe meer jouw hond ervaring opdoet, des te beter jij jouw hond kunt sturen en hoe beter jouw hond op zijn beurt de bal leert te ‘sturen’.

Als jouw hond dit eenmaal onder de knie heeft dan is dit zo geweldig.

En dan….dan komt het spelletje dat jouw hond de bal naar jou toe brengt. Dat moment is zo geweldig.

"Push"

Een van de basisoefeningen die je leert is de ‘push”.

De hond leert achter de bal te gaan zitten, op aanwijzing van jou. Hij leert te wachten totdat jij opdracht geeft tot “push”, 

Als hulpmiddel om de hond dit aan te leren maken we gebruik van bijvoorbeeld banken, zodat de hond leert de bal in één rechte lijn te brengen.

De push leren we op verschillende manieren aan, er is altijd wel een manier bij waarop jouw hond het beste leert.

Als de hond dit onderdeel beheerst kan je afstand gaan uitbreiden en gaan variëren met slalom.

Kortom er is zoveel mogelijk met Treibball, je raakt niet uitgeleerd.

 

Is dit iets voor mij en mijn hond?

Ja! Veel mensen denken dat Treibball alleen geschikt is voor rassen als Border Collies of Australian Shepherds maar dat is niet het geval. Elke hond die wil samenwerken met zijn baas, kan aan Treibball doen. Het leuke van Treibball is dat het nauwelijks belastend is voor de hond. Daarom is deze sport geschikt voor jonge of juist oude honden en kunnen ook honden met een lichamelijke beperking hun hart ophalen aan Treibball. Ook als je zelf een lichamelijke beperking heb kan je deze sport met je hond prima doen.

Wat heb ik nodig?

Een hond, een bal, geduld, een goed humeur en een beetje ruimte, dat is alles wat je als beginner nodig hebt. Zorg voor veel lekkere beloningen.

Voorwaarde is dat jij en je hond willen samenwerken, dat jouw hond aandacht heeft voor jou en dat jij en je hond basistermen kennen zoals zit, wacht en aan de voet.

Welke ballen gebruik ik bij Treibball?

De ballen die bij Treibball worden gebruikt zijn ‘gewone’ gymnastiekballen die je vindt bij sportzaken. Belangrijk is dat de ballen ‘anti-burst’ zijn: dat betekent dat ze, mochten ze onverhoopt lek raken, niet knallen maar langzaam leeglopen. De ballen zijn kwetsbaar, het is dus belangrijk dat je hond leert er respect voor te hebben. Je begint daarom ook niet meteen rondom de bal te trainen maar rondom andere materialen. De bal komt er later bij. Je wilt niet dat je hond gaat jagen en erin gaat bijten. Het wordt dan een dure hobby.

Voor een grote hond gebruik je een grote bal, voor een kleine hond een kleine(re) bal. Als richtlijn gebruik ik de schofthoogte van je hond. Honden met een schofthoogte tot en met 40 centimeter werken officieel met ballen met een diameter van 45 centimeter. Honden hoger dan 40 centimeter met ballen van 65 centimeter.

Inschrijven

Workshop Treibball

In deze workshop maak je kennis met deze nieuwe hondensport en leer je alle commando’s. Je hond leert de basisoefeningen, zoals achter de bal plaatsnemen, linksom en rechtsom sturen en de bal naar je toe rollen.

Cursus Treibball

In de beginnerscursus maak je kennis met deze nieuwe hondensport en leer je de commando’s aan. Je hond leert de basisoefeningen, zoals achter de bal plaatsnemen, linksom en rechtsom sturen en de bal naar je toe rollen.

Privéles Treibball

Privéles heeft als voordeel dat jij je voorkeursdag en tijdstip aangeeft. En natuurlijk dat je alle tijd en aandacht van mij krijgt om Treibball je eigen te maken.

comeby pup zinderlijkheid

Workshop Treibball 

In deze workshop maak je kennis met deze nieuwe hondensport en leer je alle commando’s. Je hond leert de basisoefeningen, zoals achter de bal plaatsnemen, linksom en rechtsom sturen en de bal naar je toe rollen. 

Samen 2,5 uur bezig zijn, plezier voor twee.

(Een dagdeel 9.30- 12.00 of  13.30-16.00) Tijdens de pauze is er lekkers voor jou en jouw hond.

Kosten 75 euro.

 – inclusief drinken met lekkers

 – inclusief bal t.w.v. 30 euro

 – inclusief digitale handleiding voor thuis

 

Cursus Treibball 

In de beginnerscursus maak je kennis met deze nieuwe hondensport en leer je de commando’s aan.

Je hond leert de basisoefeningen, zoals achter de bal plaatsnemen, linksom en rechtsom sturen en de bal naar je toe rollen. 

Een cursusblok bestaat uit 7 lessen van ongeveer één uur en kost 77 euro.

8BBEBC85-AC6A-4D03-9639-9D8C3B642B8F
Comeby Linda van Butselaar

Privéles Treibball

Ik laat je kennismaken met deze nieuwe hondensport en leer je alle commando’s aan.

Je hond leert de basisoefeningen, zoals achter de bal plaatsnemen, linksom en rechtsom sturen en de bal naar je toe rollen. 

Een les duurt ongeveer één uur, afhankelijk van wat je hond aankan en kost 25 euro per uur.

Privéles heeft als voordeel dat jij je voorkeursdag en tijdstip aangeeft. En natuurlijk dat je alle tijd en aandacht van mij krijgt om Treibball je eigen te maken.  

Treibball is zo leuk! Ervaar het zelf!

Inschrijfformulier Treibball

Facebook

Ontvang inspiratie tips en kortingen op workshops.

Instagram

Volg mijn activiteiten met mijn honden.

Agenda

Maak een afspraak voor een privéles.

Treibball Hondenschool Treibball Hondensport Treibball Treibball training