Treibball Treibball hondensport hondensport Treibball Drenthe Bordercollie

“Touch” aanleren

comeby hond hand vriendschap

"Touch"

Touch training betekent eigenlijk niets meer dan dat je je hond een ‘doel’ laat aanraken met zijn neus, waarna hij beloond wordt.

Zelf gebruik ik deze oefening hiervoor als eerste om te leren de binnenkant van mijn hand aan te raken. Later kan ik het uitbreiden naar andere objecten/materialen.

De Touch training heeft als doel je hond direct te laten focussen op één bepaald punt, in dit geval mijn/jouw hand.

Het is een leuke spelenderwijs activiteit om samen met je hond bezig te zijn. Het mooie hiervan is dat je deze training ook kan gebruiken als je hond onderweg erg gericht is op andere honden of ongewenst gedrag vertoont. Door iets te vragen wat hij kan, dan is het een positief middel om zijn aandacht hiervan af te leiden en te focussen op jou.

Trainen met de clicker

3 belangrijke redenen
om jouw hond
touch te leren

1) Gebruik het om de aandacht van je hond te krijgen. Oftewel om de aandacht van je hond af te leiden van ongewenst gedrag.

2) Je kan je hond hiermee van alles en nog wat leren aan te raken en je kan je hond op een uitnodigende manier gebruiken om naast je te komen zitten bij de straat.

3) Het “touch” kan een manier zijn om van een afstand je hond terug te laten komen.

 

Trainen met de clicker

Het principe van de clicker heb ik eerder uitgelegd in mijn blogs.  Omdat je de clicker kunt gebruiken op het moment dat de hond met zijn neus jouw binnenhand aanraakt, leert hij heel snel wat de bedoeling hiervan is.

Hij zal na enkele keren uit zichzelf je hand gaan aanraken, omdat hij weet dat er dan een click en iets lekkers volgt.

Het trainen met de clicker is dus een voordeel, maar geen voorwaarde. In plaats van de clicker kun je ook trainen met een speciaal woordje. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor het woordje ‘yes’ of ‘Goed’, gevolgd door iets lekkers, elke keer dat hij met zijn neus jouw  binnenkant hand aanraakt. In plaats van de click, gebruik je dus een woordje, dat net zo krachtig kan zijn, mits je dit woordje alleen gebruikt voor het duiden van goede prestaties. 

Hoe leer ik mijn hond "Touch" aan?

Je houdt jouw hand open voor de neus van je hond en maakt een kleine beweging van zijn neus vandaan. Dikke kans dat je hond nieuwsgierig naar je hand kijkt, en gaat snuffelen.

Mocht dit niet zo gaan dan kan je je hand in het voer stoppen zodat je hand lekker ruikt.

Hierdoor zal je hond graag aan gaan snuffelen aan je hand. Zodra de hond met zijn neus jouw hand aanraakt, krijgt hij een click, gevolgd door iets lekkers.

Zorg voor een super lekkere beloning. Daar zal hij zeker voor willen gaan werken.

Wat een super lekkere beloning voor je hond zou kunnen zijn kan je lezen in mijn eerder geschreven blogs.

Neem de tijd voor deze oefening en verdeel het over de dag heen in kleine stukjes.

Yes, hij kan het!

Gaat het goed?

Dan is het tijd om  de oefening uitdagender maken.Houd je hand wat verder van de neus van de hond vandaan, zodat hij een poot moet verzetten om erbij te komen.

Gaat dat goed, dan kan je dit uitbreiden, door zelf ook even te lopen, zodat hij zelfs een paar stappen moet doen om bij jou te komen.

Je kan het belonen gaan uitstellen van elke keer na een aantal aanraken krijg hij wat lekkers. Dit noemen we interval belonen. Hij krijgt niet meer structureel beloning voor elke keer maar het is elke keer een verrassing voor je hond wanneer de beloning komt.

Bekijk hier mijn filmpje hoe ik het mijn honden heb geleerd.​

Ik wens je super veel plezier toe met deze nieuwe uitdaging!​

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Treibball Hondenschool Treibball Hondensport Treibball Treibball training